Popular Posts

Saturday 1 October 2011

Turtita dulce-Gingerbread


Vreti nu vreti o sa va spun in dimineata asta de toamna lenesa despre cat de draga imi era in copilarie o coperta de carticica de povesti infatisand o turtita cu picioare.Ma amuza foarte tare povestioara cu evadarea turtitei .O asociam cu fosnetul pachetelului de la "Budida"(nu era bunica mea,era bunica unei prietenutze vecine).Alergam prin casa sa desfac pachetelul acela cu miros de scortioara si cuisoare,continand niciodata suficient de multe turtitze dulci pentru cat de mult imi placeau.Mi se pareau cele mai bune turtite dulci de pe pamant.Nu am indraznit peste ani sa incerc aceasta reteta pentru ca mi se parea grea.Nu ma intrebati de ce.Probabil vreo reminiscenta de nesiguranta in propriile performante culinare.Asta pana recent cand dupa o plimbarica prin Herastrau pe tarabele cu dulciuri traditionale din parc am zarit dragalase si colorate,chiar turtitele.Am venit acasa montata sa incerc si eu ,mai mult pentru a le "povesti" copiilor mei ceva din parfumul copilariei mele.Si iata ce a iesit combinand urmatoarele ingrediente:
500 gr faina 000
o linguritza bicarbonat
scortisoara,ghimbir si cuisoare(pisate)-2 lingurite
o linguritza cacao
o cana(250 gr) zahar
o cana(250 gr)miere
175 gr unt
un ou
pt glazura:
un albus de ou ,zahar pudra,bombonici decor,cocos colorat si stickere Dr Oetker
Faina ,bicarbonatul,condimentele se amesteca.
Separat se combina la foc :zaharul,mierea si untul pana la topire,dupa care se lasa la racit.
Pasta rezultata se amesteca cu faina cu bicarbonat si condimente.O sa rezulte un amestec lipicios dar nu va descurajati,dupa framantare o sa iasa bine.Coca rezultata se lasa la rece 2 ore dupa care se poate utiliza.Eu am folosit forme de bradutzi,stelutze,inimioare etc.Se coc foarte repede la temperatura mare :10-15 min.Atentie,daca le tineti prea mult se intaresc.se pot servi simple sau decorate.